marți, 23 noiembrie 2010

Te naști sau înveți să fii lider?!


90 la suta din persoane, conștient sau nu, își doresc sa conducă. Unii caută cărți, alții le citesc și doar o mică parte dintre aceștia acționeză. Nu intenționez să scriu vreun secret al liderismului, pentru că nu există o formulă valabilă pentru fiecare. Cert este că nimeni nu s-a născut lider, totul este bazat pe pașii pe care îi întreprinzi.
Mai întâi de toate ai nevoie de o viziune. În cazul in care tu nu poți vedea rezultatul în detalii, n-o să-i poți convinge pe alții să te urmeze. Viziunea demonstrează că știi ce vrei și îi face pe alții să aibă încredere în tine.
Al doilea pas este să-ți propui obiective mari. Nu-ți pune hotare viselor, dar visează rațional, specific, relevant, ar mai fi formula clișeu – SMART(Specific, Masurabil, Achivibile, Relevante, Time). Mi-a plăcut mult un paradox – dacă zici ca poți, ai dreptate, dacă zici că nu poți, la fel ai dreptate, deci depinde de tine ce alegi, pentru că totul este posibil de realizat.
Un lider nu are rost să existe și nici nu poate exista  fără o echipă, deci găsește-ți echipa – creaz-o după aceleași principii și fii parte din ea, dacă ești lider nu înseamnă că ar trebui să fii superior. Superioritatea este vizibilă în situațiile de conflict, atunci când liderul își ascultă echipa dar acționează cum crede că-i mai bine.
Acum că ai tot: o viziune, un obiectiv, o echipă; spiritul de inițiativă trebuie să te pună în evidență – deci Acționează! Acțiunea este principiul după care se diferențiază oamenii simpli de ceilalți – unii citesc, alții doar vor să citească, iar liderii aplică ceea ce au citit, ceea ce au auzit și astfel își realizează visele!
Totul stă la dispoziția fiecăruia iar tu hotărăști cine vrei să fii – lider sau doar participant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Știu ca ai o părere. Loc pentru idei raționale și nu doar...