Roamanian passport (via-net) |
Moldovian passport (via net) |
continuare....
După jurământ. Prima reacție –URA!!! Dar pentru că avem cetățenie dublă urmează să ne re-transcriem certificatul de naștere – acum din limba română în Limba romană. Și aici avem doua opțiuni – în București gratis sau în Chișinău la prețul de 110 euro (pentru cei care nu și-au perfectat actul în 6 luni se prevede și o amendă de 30 de euro) și îl obții în două zile.
Mulți merg la București – chiar dacă achită drumul de două ori, e mai ieftin decât să-l depui acasă – doar că durează până la 8 luni. În momentul în care nu te grăbești e alegerea „perfectă”.
Intermediari și iar intermediari. Procedura de perfectare a actelor în București e următoarea, e doar un ghișeu în tot orașul, gândit și pentru Moldoveni, care e deschis pentru aceștea doar 2 zile pe săptămână – luni și joi. Dar trebuie să te înscrii cu o zi înainte în limita a 105 persoane. La prima vedere ar părea ok, stai o zi în București sau rogi cu vreo 10-20 de euro un intermediar s-o facă pentru tine. E o piață acaparată de intermediari, dar ajutați și de oamenii statului, românii.
La ora 9 Duminică sau la ora 16 miercuri se încep, oficial, înscrierile pentru a doua zi, în limita a 105 persoane, după cum am mai menționat. Dar intermediarii, vin cu 2 ore înainte și pentru mai multă regulă înscriu persoanele. Nu am nimic împotrivă, ba din contra bravo! Însă dacă stai și-i asculți ce publicitate își fac, și aici aprecierile mele! Dar, pare suspect să vii cu o oră înainte dar și lista să fie completată pe jumătate, iar între timp ei sunt sunați de câteva ori, și pe listă mai apare cineva!!!
Aici, înscrierea durează cca 2 ore, dar numerele de bon nu coincid nici pe departe cu cele de pe lista de afară. Aici au fost alte sunete și alți intermediari! Iar dacă ai nenorocul să fii înregistrat iarna, nu găsești nici un respect față de noi(în calitate de născut în Moldova), poți sta afară și îngheța! Dacă te duci, iați papuci de iarnă!
A doua zi! Rând la ghișeu, apar adormiți care au un bon programat de dimineață, și „rândul” și aici adoarme. Tipele de acolo lucrează, dar încet!!!
Dacă, ai venit cumva fără o programare prealabilă, un număr de ordine se vinde cu cca 30 de euro, în funcție de ora la care vii, de dimineață e mai scump, evident, iar spre seara poți să-ți cumperi un număr „cu cât te lasă inima” adică, dacă la început accepți un preț, la final le propui tu unul!
Acum așteaptă cca 2 luni(așa îți zi ele oficial) dar de fapt, dacă suni nu răspunde nimeni sau trebuie să fii super norocos. Până la urmă cred că e o problemă a tuturor ambasadelor – poate nu au oameni care să răspundă ori s-au instalat acolo și cred că cei „de rând” îi deranjează... cine știe!!!
Ok, odată ce te-ai făcut cu certificatul re-transcris, mergi la pașapoarte sau buletine. Dacă la Averescu – romanii te i-au peste picior, te privesc de sus și ei sunt șefii, la Iorga – Moldovenii ca la gura cortului – se ceartă și se ceartă – deși nu au actele pregătite, că nici băncile nu sunt deschise pentru a achita pentru pașaport, ei totuși se bat care a ajuns la ora 5 sau 4 dimineața :) :) :) ... cel mai bine e sa te duci seara sau după masa, se mai potolesc moldovenii.
După ce ai ajuns cu pașaport, ai scăpat un pic de drumuri, iar drumurile sunt „deschise”!
La nivel oficial şi prin sforăitoare discursuri politice se tot vorbeşte despre 'fraţii' din Republica Moldova, dar văd că nimeni nu se oboseşte să se comporte frăţeşte.
RăspundețiȘtergereOricum, îţi doresc ca trecând prin tot soiul de asemenea experienţe umilitoare, să nu te 'înrăieşti', ci, dimpotrivă, să îţi păstrezi optimismul.
Să-ţi dea Dumnezeu şi vremuri mai bune, cu împliniri pe toate drumurile pe care ţi le va deschide paşaportul românesc!