miercuri, 13 octombrie 2010

e zi de 13 =(1+3)=4


E trecut de miezul nopții și e zi de 13, chiar dacă nu sunt superstițioasă, știu că n-o să încep nimic important pentru mine în această zi. 
Mă întreb de ce oamenii cred ca ziua de 13 are conotații negative (mai ales că toate vin din interiorul nostru, totul este o contrucție a imaginației).
   Cifra 13 este atribuită în anumite culturi tradiţionale divinităţii însăşi. În calendarul mayaş, anul avea 13 luni şi 13 zodii.
   În lucrările de numerologie această cifră are proprietăţi purificatoare, reprezintă încercarea, suferinţa şi moartea.
   În Caballa numărul 13 este asociat Şarpelui, Dragonului, Satanei şi Criminalului, dar totodată în creştinism este atribuit Fecioarei Maria, a cărei menire este să zdrobească ţeasta Satanei.
  Tot numărul 13 este cel care însumează persoanele prezente la Cina cea de taină: Iisus şi cei 12 apostoli; este atribuit magiei şi învăţăturilor oculte, nihilismului, lui Lucifer şi, în anumite interpretări, este considerat simbol al divergenţei, deviaţiei, distorsiunii. 
   Însă, în culturile precreştine şi la grecii antici numărul 13 reprezintă, ca şi la precolumbieni, o cifră a plenitudinii: pitagoreicii îl concepeau ca octavă superioară a lui 4, interpretat de asemenea ca 12 + 1, caracterizat prin valenţe iniţiatice şi asociat cu o octavă muzicală cromatică. În mitologia egipteană, în Templul lui Osiris, 13 figurează ca simbol al eternei creaţii şi distrugeri a vieţii. 
   Studiul semnificaţiei numerelor, care-i cuprinde pe vechii cabalişti evrei, pe pitagoricienii greci, pe gnostici, dar şi pe numeroşi teologi, atribuie numărului 13 puteri magice. iar 1+3 ar fi 4, semnificația numărului 4 ar fi: baze solide, ordine, solicitudine, lupta impotriva limitarilor, dezvoltare continua.
 Sunt doar câteva opinii referitor la ziua de 13, însă fiecare alege dacă într-adevăr această zi este sau nu benefică pentru el :) Sunt sigură că fiecare are o istorie a numărului 13.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Știu ca ai o părere. Loc pentru idei raționale și nu doar...